Diagnostyka laboratoryjna

nadwrażliwości pokarmowej typu III - nietolerancji pokarmowej

Produkty spożywcze występujące w naszej diecie coraz częściej powodują niekorzystne reakcje organizmu, które przyczyniają się do powstawania problemów zdrowotnych. Występujące objawy często jest trudno powiązać ze spożytym pokarmem, gdyż są oddalone w czasie i mogą wystąpić dopiero po 3 dniach od konsumpcji. Niektórzy pacjenci borykają się z pojedynczym objawem, podczas gdy u innych nietolerancja pokarmowa może wywołać szereg różnych objawów ze strony układu:

  • pokarmowego (np. wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia/biegunki, kolki, trudności z utrzymaniem masy ciała, zapalenie jelit, zespół drażliwego jelita)
  • oddechowego (np. zapalenie zatok, częste infekcje, astma, nieżyt nosa)
  • hormonalnego (np. problem z poczęciem lub utrzymaniem ciąży)
  • nerwowego (np. migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresje, lęki, zmęczenie, pobudzenie, bezsenność, ADHD)
  • kostko-stawowego, mięśniowego (np. zapalenie i bóle stawów, bóle i osłabienie mięsni, fibromialgia,
  • immunologicznego,
  • objawy dermatologiczne (np. pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik , łuszczyca, suchość, świąd, wypryski)

Badanie w kierunku pokarmowo-swoistych IgG jest znane jako rzetelna metoda identyfikujaca pokarmy, które mogą powodować niekorzystne objawy. Jednocześnie w oparciu o wynik badania przeciwciał IgG opiera się dieta eliminacyjna, dostosowana indywidualnie do potrzeb pacjenta. Diagnostyka firmy Cambridge diagnostics którą oferuję, jest produkowana przez firme- Ga diagnostics Group PLC, która od wielu lat dostarcza testy immunologiczne do laboratoriów na całym świecie, w tym teksty do diagnostyki "nietolerancji pokarmowych". Metoda dostępna jest w technologii mikromacierzowej. Badania laboratoryjne pozwalają na ilościowe oznaczenie przeciwciał w klasie G(podklasy 1-4) w kierunku od 40 do 222 różnych antygenów pokarmowych. Cechuje je dobrze skomponowany panel produktów, przez co wykonanie nawet najmniejszego panelu zapewnia diagnostykę pokarmów najczęściej powodujących reakcje nadwrażliwości.

Cennik badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Food test 40 - 450 zł
Food test 110 -1000 zł
FoodPrint 80 - 750 zł
FoodPrint 120 - 1150 zł
FoodPrint 160 wegetarian - 1430 zł
FoodPrint 220+ - 1600 zł

Cennik badań genetycznych

Badanie genetyczne DNAPrint - 2250 zł
DNASport - 2250 zł
DNANiepłodność - 2250 zł

Uwagi przed wykonaniem badania

Wiek
Jeżeli wstępują wskazania (tj występują objawy nadwrażliwości pokarmowej), badanie można wykonać już po 12 miesiącu życia. W sytuacji kiedy dziecko ma poniżej 12 miesięcy, zalecane jest przeprowadzenie testu u matki.

Dieta eliminacyjna
Rygorystyczna eliminacja danego antygenu z diety powyżej 3 miesięcy może wpływać na wyniki badania.

Zaburzenia krzepnięcia i choroba zakrzepowa krwi
Problemy z krzepnięciem krwi są przeciwwskazaniem (ze względów bezpieczeństwa) do wykonania badania. Natomiast choroba zakrzepowa krwi, leki przeciwzakrzepowe oraz problemy z krzepnięciem krwi wpływają na wynik testu.

Leki i terapie obniżające funkcjonowanie układu odpornościowego
Przeciwwskazaniem do wykonania badania jest przyjmowanie przez pacjenta leków sterydowych lub innych obniżających pracę układu odpornościowego- tylko w wysokich dawkach. U pacjentów z podejrzeniem zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego przed wykonaniem badania, można wykonać FoodPrint rozpoznawczy lub badanie całkowitego stężenia IgG (w celu sprawdzenia prawidłowego poziomu przeciwciał w osoczu).

Antybiotykoterapia
Antybiotykoterapia nie jest przeciwwskazaniem do badania, wyjątkiem jest sytuacja kiedy przyjmowane antybiotyki mają właściwości immunosupresyjne (np. cyklosporyna). Po długotrwałej antybiotykoterapii należy rozważyć powtórzenie badania na "nietolerancję pokarmową" po regeneracji mikroflory jelit.

Leki antyhistamowe
Nie są przeciwwskazaniem do wykonania badania.

Celiakia i inne typy nadwrażliwości pokarmowej IgE – niezależnej oraz choroby jelit (m.i.n nieswoiste zapalenie jelit)
Rodzaj schorzenia i jego stopień zaawansowania jest uwzględniany podczas interpretacji wyników badania na "nietolerancje pokarmową" oraz w zaleceniach diety eliminacyjnej. W przypadku celiakii należy rozważyć powtórzenia badania po regeneracji jelit podczas diety bezglutenowej.

Immunoterapia alergenowa(odczulanie)
U pacjentów w trakcie lub po immunoterapii alergenowej uwzględniany jest rodzaj alergenu, na który pacjent jest lub był uczulony oraz przy interpretacji rozważane są ewentualne możliwości wyników fałszywie dodatnich.

Diagnostyka laboratoryjna

FoodPrint 80 - obejmuje 80 produktów

Białko Jaja, żółtko jaja

Produkty mleczne: mleko krowie

Ryby i owoce morza: dorsz, plamiak/łupacz, flądra/płastuga, krab, homar, krewetki, omułek

Owoce: jabłko, pomarańcza, cytryna, truskawka, gruszka, oliwka, limonka, ananas, kiwi, brzoskwinia, melon , morela, jeżyna, malina, grejpfrut, czarna porzeczka

Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, jęczmień, pszenica durum/twarda, gliadyna/gluten

Przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu, bazylia, imbir, kminek, koperek, chmiel, mięta,

Drób i mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, sarnina

Orzechy i nasiona: migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie

Warzywa: fasola czerwona. groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, marchew, ogórek, papryka, pomidor, bakłażan

Inne: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby, kakao, herbata czarna

FoodPrint 120 - obejmuje 120 produktów

Białko Jaja, Żółtko jaja

Produkty mleczne: mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze

Ryby i owoce morza: pstrąg, łosoś, tuńczyk, sola, przegrzebki, śledź, makrela, włócznik, turbot

Owoce: jabłko, pomarańcza, cytryna, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, melon , morela, jeżyna, malina, grejpfrut. czarna porzeczka, żurawina, awokado, nektarynka,

Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, jęczmień, pszenica durum/twarda, gliadyna/gluten, gryka zwyczajna, otręby, proso/kasza jaglana

Przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu , paprycka chilli, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, gożdziki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia.

Drób i mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kaczka, cielęcina, sarnina

Orzechy i nasiona: migdały , orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie , pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzechy brazylijskie, kokos

Warzywa: fasola czerwona. fasola szparagowa , groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki , marchew, ogórek, papryka, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, cykoria, szpinak, seler, por, brukselka, burak, szparagi

Inne: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby , kakao, herbata czarna, kawa, herbata zielona, karob

FoodPrint 160 - obejmuje 160 produktów

Białko jaja, żółtko jaja

Produkty mleczne: mleko krowie , mleko kozie, mleko owcze, mleko bawole, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina

Owoce: jabłko, cytryna , pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, mandarynka, morela, jerzyna, malina, grejpfrut, porzeczka czarna i czerwona, żurwina, awokado, nektarynka, jagoda, gruszka, liczi, mango, morwa, papaja, granat, rodzynki, daktyle, rabarbar

Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten), pszenica twarda (durum), jęczmień, gryka zwyczajna, otręby pszenne, kasza jaglana, pszenica orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus, tapioka, słód jęczmienny

Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, pieprz, papryczka chili, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia, miłorząb japoński, anyż, liść laurowy, rumianek, pieprz cayenne, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta pieprzowa, rozmaryn, szafran, estragon, żeńszeń

Orzechy i nasiona: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, ziemne, włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie, kokos, cibora jadalna, orzechy makadamia, len zwyczajny, rzepak

Warzywa: fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, ogórek, marchew, papryka, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, kabaczek zielony, koper włoski, dynia, cykoria, szpinak, kapary, karczoch, cieciorka, seler, por , brukselka, burak, szalotka, szparagi, komosa ryżowa, kapusta czerwona, bób, boćwina rukola, słodki ziemniak, rzepa, rzodkiewka, rukiew wodna, maniok jadalny

Pozostałe produkty: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata czarna, kawa, kasztan jadalny, miód, nasiona kola, agar agar, aloes zwyczajny, cukier trzcinowy, herbata zielona, karob, transglutaminaza

FoodPrint 220 obejmuje 220 produktów

Białko jaja, żółtko jaja

Produkty mleczne: mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, mleko bawole, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina

Ryby i owoce morza: dorsz, łupacz, płastuga, krab, homar, krewetki, omułek, ostryga, małża, morszczuk, pstrąg, łosoś , tuńczyk, sola, kalmar, ośmiornica, anchois, sardynka, sepia, okoń morski, małż, przegrzebki, ślimak morski, śledź, makrela, włócznik, morlesz, turbot, okoń, karp, kawior, sercówka jadalna, wąsonogi, węgorz, żabnica, szczupak, dorada, glony espaguette, glon spirulina, glon wakame

Owoce: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, mandarynka, morela, Jerzyna, malina, grejpfrut, porzeczka czarna i czerwona, żurawina, awokado, nektarynka, jagoda, gruszka, liczi, mango, morwa, papaja, granat, rodzynki, daktyle, rabarbar

Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten ), pszenica twarda (durum), jęczmień, gryka zwyczajna, otręby pszenne, kasza jaglana, pszenica orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus, tapioka, słód jęczmienny

Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, pieprz, papryczka chili, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia, miłorząb japoński, anyż, liść laurowy, rumianek, pieprz cayenne, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta pieprzowa, rozmaryn, szafran, estragon, żeńszeń

Drób i mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, mięso królika, kaczka, cielęcina, sarnina, konina, mięso strusie, mięso z woła, mięso z kuropatwy, mięso przepiórcze, mięso z dzika, mięso z kozy

Orzechy i nasiona: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, ziemne, włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie, kokos, cibora jadalna, orzechy makadamia, len zwyczajny, rzepak

Warzywa: fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, ogórek, marchew, papryka, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, kabaczek zielony, koper włoski, dynia, cykoria, szpinak, kapary, karczoch, cieciorka, seler, por, brukselka, burak, szalotka, szparagi, komosa ryżowa, kapusta czerwona, bób, boćwina rukola, słodki ziemniak, rzepa, rzodkiewka, rukiew wodna, maniok jadalny

Pozostałe produkty: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata czarna, kawa, kasztan jadalny, miód, nasiona kola, agar agar, aloes zwyczajny,cukier trzcinowy, herbata zielona, karob, transglutaminaza

Diagnostyka genetyczna

DNAPrint

Badanie określa predyspozycje genetyczne poprzez badanie polimorfizmów które są niezmienne tzn. badanie wykonuje się tylko raz, natomiast pobranie materiału do badania (s liny) jest bardzo proste i nieinwazyjne.

Wiedza o tym, w jaki sposób swoiste geny zmieniają odpowiedź na składniki odżywcze umożliwia maksymalne wykorzystanie odżywiania w prewencji i leczeniu różnych problemów zdrowotnych. Zindywidualizowana dieta może zapewnić optymalizację sposobu żywienia i uruchomić zasoby konieczne dla zapobiegania schorzeniom powiązanym z żywieniem.

Wykonując badanie w kierunku 45 genów dowiesz się w jaki sposób geny wpływają na:

Metabolizm składników odżywczych
Jak twoje geny wpływają na ryzyko wystąpienia niedoborów witamin i składników mineralnych:

  • Witamina A ,Witamina B12, Witamina C, Witamina D, Witamina E, Kwas foliowy (w tym mutacja MTHFR), Żelazo, Wapń

Zdrowie sercowo-metaboliczne
Jak twoje geny są związane i jaki mają wpływ na ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę

  • Kofeina, Ładunek glikemiczny, Sód, Kwasy tłuszczowe omega-3, Nasycone kwasy tłuszczowe

Nietolerancje pokarmowe
Jakie jest twoje ryzyko genetyczne nietolerancji składników pokarmowych

  •  Laktoza, Gluten

Kontrola masy ciała i skład organizmu
Jak twoje geny wpływają na czynniki związane z kontrolą masy ciała i bilans energetyczny

  • Energia, Aktywność fizyczna, Białko, Tłuszcz całkowity, Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Nawyki żywieniowe
Jak twoje geny wpływają na odczuwanie smaku i skłonności żywieniowe

  • Percepcja smaku tłuszczu, Preferencje dotyczące cukrów, Podjadanie między posiłkami, Trawienie skrobi

Ćwiczenia i sprawność Fizyczna
Jak twoje geny wpływają na czynniki związane z aktywnością fizyczną

  • Motywacja do ćwiczeń, Wytrzymałość, Moc i siła, Zachowania związane z ćwiczeniami, Ból, Uraz ścięgna Achillesa

DNASport

Opis badania w przygotowaniu

DNANiepłodność

Opis badania w przygotowaniu