O mnie
mgr Monika Swatek, Dietetyk Kliniczny
Jestem absolwentką Wydziału Medycznego, magistrem dietetyki klinicznej. Swoją działalność prowadzę w gabinecie stacjonarnym oraz On- Line. Uczestniczę w szkoleniach i konferencjach aby stale poszerzać oraz aktualizować swoją wiedzę zarówno z dietetyki jak i medycyny w celu prowadzenia skutecznej dietoterapii.
Odbyte szkolenia i konferencje:
- Immunodiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych.
- Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy.
- Dietoterapia chorób tarczycy i cukrzycy.
- Naturalne metody leczenia
Konferencja naukowa : medyczne aspekty żywienia człowieka
Integracyjna konferencja zdrowia: oczyszczanie organizmu, dietoterapia w chorobach przewlekłych, otyłość a cukrzyca, medycyna bioinformacyjna
Centrum terapii zaburzeń odżywiania:
- Kompulsywne objadanie się
- Zaburzenia jedzenia u dzieci
- Dietetyka i Suplementacja w sporcie
- Fizjologia wysiłku fizycznego
Racjonalne i zdrowe odżywianie jest profilaktyką zdrowia. Produkty które spożywamy mają diametralny wpływ na naszą odporność a więc na zdrowie, samopoczucie fizyczne i psychiczne. Przeanalizowanie wielu przypadków pacjentów cierpiących na różne jednostki chorobowe, prowadzonych przez wspaniałych lekarzy, z którymi zapoznałam się podczas szkoleń i konferencji oraz stosowanie zdobytej wiedzy podczas pracy z pacjentami utwierdziło mnie w przekonaniu, iż modyfikacja sposobu odżywiania oraz wprowadzenie nawet małych zmian potrafi przynieść ogromne efekty i redukować objawy chorobowe. Jestem zwolenniczką naturalnych terapii żywieniowych oraz holistycznego podejścia. Uważam również że odpowiednia dieta może wyeliminować stosowanie zbędnej farmakoterapii.
Oprócz stylu życia uważam ,że każdy człowiek powinien zadbać o zdrowie psychiczne które ma znaczący wpływ na zdrowie fizyczne. Często powtarzające się sytuacje stresowe oraz nieumiejętność radzenia sobie z nimi ,antycypacje zdarzeń , negatywne emocje i ciągłe napięcie mają znaczący wpływ na odporność i na jego interakcje z ośrodkowym i autonomicznym układem nerwowym - sprzyjają powstawaniu chorób serca i innych chorób somatycznych oraz doprowadzają organizm do powolnej degradacji.
W mojej pracy stawiam na indywidualne podejście do każdego pacjenta. Przy układaniu jadłospisu biorę pod uwagę zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy, minerały, upodobania, styl życia, preferencje smakowe, możliwości kulinarne i finansowe. Dzięki profesjonalnemu podejściu oraz zaangażowaniu pacjenta można opracować idealną dietoterapię osiągając przy tym zamierzone cele.